Tort de caramel cu ciocolata

Aceasta reteta s-a lasat cam mult asteptata.
Este tortul meu preferat, pentru ca imi place ciocolata si pentru ca am reusit sa obtin o consistenta tare potrivita.
Am folosit o tava de tort mica, de 16 cm, din care am taiat 6 felii destul de mari.

Fac rar torturi pentru noi personal, iar atunci cand fac, invit si prieteni dragi cu care sa impartim. Asta e un aspect tare important, mai ales la acest tort care este destul de caloric. Dar secretul consta in cantitatea consumata.

Blat:

60 gr nuca
70 gr seminte de floarea soarelui
130 gr prune uscate
2 Lg cacao
1 vf cutit pudra de cardamom
2 Lg unt de cacao topit

Preparare:

Nuca si semintele de floarea soarelui se lasa peste noapte la hidratat in apa. Se poate si fara acest pas.
Apoi se pun in robotul cu lama S impreuna cu cacaoa si se macina pana se maruntesc cat de mult vrem (mai fin sau cu bucati mai mari ca sa fie crocant).

Se adauga prunele uscate si untul de cacao topit si se proceseaza pana compozitia este bine legata. Daca se leaga mai greu, putem adauga 1-2 linguri de apa.

Se preseaza uniform in forma de tort.

Crema de caramel:

1 cana curmale fara samburi
3/4 cana caise uscate
2 Lg pudra de maca
3 Lg unt de nuca
4 Lg unt de cacao topit

Curmalele si caisele se lasa la inmuiat in apa peste noapte. Se scurge apa si se pun in robot impreuna cu restul ingredientelor. Se proceseaza pana obtinem o pasta consistenta, pe care o punem peste blat. Este mai lipicioasa, dar cu ajutorul unei spatule sau linguri, se va intinde usor.

Untul de nuci se poate face acasa. Puneti in robot o cana cu nuci nehidratate si procesati pana incepe sa se elibereze uleiul si sa se transforme in unt. Puteti si sa puneti nucile pentru 3-4 minute in cuptorul preincalzit si apoi sa le procesati.

Am folosit aceste caise deshidratate http://www.driedfruits.ro/index.php?route=product/product&keyword=caise&product_id=781. Au o aroma deosebita.

Crema de ciocolata:

250 gr caju
150 ml apa
6 Lg cacao
200 gr miere (sau dupa gust)
6 Lg unt de cacao topit

Lasam caju-ul la hidratat pentru aprox. 4 ore. Il punem apoi in blender cu apa si macinam pana obtinem o crema. Chiar daca este mai groasa si inca au ramas bucati de caju, nu mai adaugam apa. Adaugam mierea si untul de cacao topit, care vor ajuta la procesare, dupa care punem si cacao. Totul trebuie sa fie bine omogenizat. Gustati ca sa ajustati dupa preferinte.

Crema obtinuta se toarna peste crema de caramel.
Tortul se pune in congelator pentru aproximativ 4-5 ore.

Secretul este sa nu inghete, ci doar sa se intareasca si sa poata fi scos usor din forma.Ulterior poate fi pastrat in frigider.

Eu am pus pe deasupra gem de macese facut in casa, insa puteti pune topping de fructe.

Este perfect la gust si arome ( cel putin pentru gusturile mele), dar si satios, asa ca taiati felii mici din el.

Astept sa imi spui tie cum ti-a placut!

Cu drag,
Valentina